Mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach mus czekoladowy.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 2 porcje:

    200 gramów gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    4 łyżki wody
    4 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    250 ml śmietany 36%

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i wodą rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do połączenia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

    Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać masę czekoladową, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do masy. Białka ubić na sztywno i również wmieszać do masy.

    Całość delikatnie przemieszać i rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.

    Mus można udekorować bitą śmietaną i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy