Mus kawowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealny napój dla dorosłych na okolicznościowe przyjęcia o delikatnym smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/3 szklanki świeżo parzonej, mocnej kawy(u mnie z 3 łyżek kawy)
    50 ml brandy
    2 łyżki masy kajmakowej
    2 łyżki ciemnego kakao
    150 g gorzkiej czekolady
    Do dekoracji: wiórki czekoladowe, perełki dekoracyjne

Mus kawowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kawę przelać do naczynia o grubym dnie, dodać połamaną czekoladę, kakao i masę kajmakową. Podgrzewać na wolnym ogniu i mieszać aż składniki się rozpuszczą. Następnie dalej gotować, ciągle mieszać aż mus zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać alkohol , delikatnie wymieszać. Przelać do naczyń szklanych, wystudzić i chłodzić około 2 godzin w lodówce. Udekorować czekoladą i perełkami.

Porady

1. do dekoracji można użyć rodzynek w czekoladzie oraz małe bezy.

Komentarze

Podobne przepisy