mus kawowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Podaję taki mus na specjalne okazje. Polecam na Sylwestra i inne przyjęcia w gronie przyjaciół.

  • 15 min

Składniki:

  • na 6 pucharków:
    3 jajka
    400 ml śmietanki kremówki
    200 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    łyżka masła

Mus kawowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać, razem z masłem i kawą wrzucić do miski i rozpuścić nad rondelkiem z gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę kremówki zmiksować z czekoladą, żółtkami i pianą z białek. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany i czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy