Mus truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszny mus truskawkowy. Bardzo prosty i uniwersalny. U mnie w pucharkach, ale można nim też przełożyć tort.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół kg truskawek
    250 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny

Mus truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać 3 łyżkami chłodnej wody. Odstawić do napęcznienia.

    Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Włożyć do garnuszka i gotować około 8-10 minut. Zdjąć z gazu i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sok z cytryny i napęczniałą żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić garnuszek z truskawkami do wystudzenia, ale uważać aby nie zaczęły tężeć.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do truskawek i krótko zmiksować całość, tylko do połączenia składników.

    Mus przelać do pucharków i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy