- tuńczyk w puszczce (dałam jedną puszkę w sosie własnym a jedną w oleju): 2 sztuki
- Żelatyna: 4 łyżeczki
- ciepła woda: 100 mililitrów
- kwaśna śmietana 18%: 200 mililitrów
- kapary (dodatki według uznania): 1 łyżka
Mus z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia
2.Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy dodać olej roślinny
3.Rozpuszczoną żelatynę łączymy ze śmietaną, odrobinę podgrzewamy i starannie mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka ( masa będzie rzadka )
4.Doprawiamy solą pieprzem i dodajemy wybrane dodatki
5.Mus przelewamy do przygotowanej formy ( ja wcześniej foremki wysmarowałam odrobiną oleju z tuńczyka ). Wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Komentarze