mus z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis łatwy, a przyjemność jedzenia ogromna.

  • Łatwy

Składniki:

  • - tuńczyk w puszczce (dałam jedną puszkę w sosie własnym a jedną w oleju): 2 sztuki
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - ciepła woda: 100 mililitrów
    - kwaśna śmietana 18%: 200 mililitrów
    - kapary (dodatki według uznania): 1 łyżka

Mus z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia
  • 2. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy dodać olej roślinny
  • 3. Rozpuszczoną żelatynę łączymy ze śmietaną, odrobinę podgrzewamy i starannie mieszamy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka ( masa będzie rzadka )
  • 4. Doprawiamy solą pieprzem i dodajemy wybrane dodatki
  • 5. Mus przelewamy do przygotowanej formy ( ja wcześniej foremki wysmarowałam odrobiną oleju z tuńczyka ). Wstawiamy do lodówki na parę godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy