Mus z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny podczas śniadania dodatek do chleba.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tuńczyk osączony z oleju: 250 gramów
    - ser mascarpone: 250 gramów
    - posiekane cebulki konserwowe: 60 gramów
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - rukola: 30 gramów
    - posiekane czarne oliwki: 8 sztuk

Mus z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włóż tuńczyka wraz z łyżką oleju z puszki do miksera i miksuj przez 1 -2 minuty. Przełóż do miski i dodaj serek mascarpone. Dobrze wymieszaj po czym dodaj pokrojoną cebulkę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nasmaruj foremkę odrobiną masła i wyłóż folią aluminiową. Nałóż masę tuńczykowi i wstaw na 6 godzin do lodówki. Umyj i osusz rukolę, ułóż ją dekoracyjnie na półmisku. Wyłóż mus na liście rukoli. Udekoruj oliwkami i podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy