Muszle faszerowane

0 (0 ocen)

  • 5 min

Muszle makaronowe zapiekane,faszerowane mięsem z dodatkiem ziół, sera i pomidorów. Apetyczne, aromatyczne i przepyszne! Efektowne, łatwe w przygotowaniu, zawsze zachwycają gości.

  • 5 min

Składniki:

  • 300 gramów mięsa mielonego wieprzowego
    4 plasterki sera żółtego lub mozzarelli
    7-9 makaronowych muszli (makaron w kształcie dużych muszli-Conchiglioni)
    300-350 gramów pomidorów (krojone z puszki lub z kartonika )
    1 łyżka ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki suszonego czosnku
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
    0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    1 mała szczypta ostrej papryki w proszku (na koniszku łyżeczki)dla wielbicieli pikantnych potraw
    3 łyżeczki soli
    6 łyżek oliwy Extra Virgin
    1 łyżka oleju
    2 gałązki natki pietruszki do dekoracji
    0,5 łyżeczki przyprawy ziołowej (opcjonalnie)


Muszle faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1 litrowego garnka wlać wodę, wsypać 2 łyżeczki soli, zagotować, wlać olej, wrzucić muszle makaronowe, ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Muszle wyjąć delikatnie łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć,przełożyć do naczynia,przykryć.
  • pieprz mielę sama 2. Oliwę wymieszać z przyprawami ( łyżeczką soli, ziołami prowansalskimi, papryką,czosnkiem,oregano,zielonym pieprzem,zielem angielskim). Mięso mielone wymieszać z oliwą ziołową, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć 8 minut, cały czas mieszając.Patelnię przykryć, zdjąć z ognia.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno naczynia przelać pomidory z kartonika.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • zapiekane muszle nadziewane 4. Muszle wypełnić mięsem. Na każdej muszli ułożyć kawałek sera. Muszle układać w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową, zapiekać 15 minut.Zdjąć folię, muszle udekorować natką pietruszki,można posypać przyprawą ziołową.

Porady

Muszle (conchiglioni) można posypać przprawa ziołową ( w składzie m.in.:czosnek,liść pietruszki,cebula,liść kopru,szczypiorek,por,pieprz czarny, liśc laurowy, bazylia). Zielony pieprz i ziele angielskie mielę w blenderze).Makaron gotuję al dente około 8-10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy