Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2.Cukinię przecinamy na pół i usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię wrzucamy na osolony wrzątek na 3 minuty. Studzimy.
3.Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy tak, aby woda spod grzybów nam nie odparowała do końca (w razie potrzeby dolewamy odrobinę). Gdy grzyby są już miękkie, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i przyprą do zup w płynie do smaku, dolewamy śmietanę i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.
4.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni.
5.Ryż dodajemy do grzybów i wszystko razem mieszamy.
6.Cukinię faszerujemy ryżem na górze układając boczek.
Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
Komentarze