Nadziewana cukinia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cukinia nadziewana ryżem

  • 40 min

Składniki:

  • 1 cukinia
    1 torebka ryżu
    20 dkg pieczarek
    2 łyżki 18% śmietany
    1 mała cebulka
    kawałek wędzonego boczku
    pęczek świeżej pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    czosnek granulowany
    łyżka masła
    przyprawa do zup w płynie

Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Cukinię przecinamy na pół i usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię wrzucamy na osolony wrzątek na 3 minuty. Studzimy.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy tak, aby woda spod grzybów nam nie odparowała do końca (w razie potrzeby dolewamy odrobinę). Gdy grzyby są już miękkie, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i przyprą do zup w płynie do smaku, dolewamy śmietanę i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.
  • 4. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni.
  • 5. Ryż dodajemy do grzybów i wszystko razem mieszamy.
  • 6. Cukinię faszerujemy ryżem na górze układając boczek.

    Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy