Nadziewana kalarepka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytowaną nauczycielką, gotuję dla rodziny, często zapraszam koleżanki. Preferuję dania z dużą ilością warzyw.

Składniki:

  • ● 4 duże kalarepy
    ● 25 dag mielonego mięsa
    ● 2 jajka
    ● 1 cebula
    ● sól, pieprz
    ● 4 łyżki ugotowanego ryżu
    ● łyżka tartej bułki
    ● łyżka margaryny
    ● 1/2 szklanki śmietany
    ● łyżeczka mąki
    ● sos pomidorowy

Nadziewana kalarepka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepy myjemy, obieramy
    i w całości gotujemy ok.15 minut w osolonej wodzie.
    Gdy ostygną, delikatnie wydrążamy
    miąższ łyżeczką.
  • 2. Do mielonego mięsa dodajemy
    posiekany miąższ kalarepki,
    ryż, drobno pokrojoną
    cebulę, jajka i bułkę tartą.
    Doprawiamy solą i pieprzem
    i napełniamy kalarepki.
  • 3. Naczynie żaroodporne
    smarujemy tłuszczem, układamy
    kalarepki i zalewamy
    śmietaną wymieszaną z mąką.
    Pieczemy ok. 20 minut
    w temperaturze 200 °C. Podajemy
    na gorąco, z sosem
    pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy