Nadziewane Jabłuszka Juleczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Wraz z moją małą kucharą Julią która ma 6 lat wymyślamy co rusz to nowe dania, skupiamy się na tym aby były zdrowe, smaczne oraz proste do zrobienia. Dzisiaj chcemy zaprezentować przepyszne Jabłuszka :)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -9 szt większych jabłek

    -0,5 kg twarogu mielonego

    -7 łyżek miodu

    -5 żółtek

    -1 duży budyń 3/4l.

    -2 łyżki kaszy manny

    -starta skórka z 1 cytryny

    -garść rodzynek i żurawiny

    -sok z cytryny

    -1/3 kostki margaryny Kasi

    -cukier puder do posypania (ja dodaję jeszcze cynamonu)

Nadziewane jabłuszka juleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, odciąć wierzchy i wydrążyć środki . Można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

    Twaróg zmiksować z żółtkami, miodem,budyniem i kaszą, dodać startą skórkę z cytryny oraz rodzynki i żórawine według uznania. Dokładnie wymieszać.

    Jabłka napełnić do 3/4 powstałą masą , przykryć wierchami jabłka . I posmarować roztopionym masłem.

    Do nagrzanego piekarnika 200 stopni wstawić jabłka i piec około 35 minut.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy