Patisony można przygotować na wiele sposobów, pasują do niego farsze warzywne, mięsne, ryżowe, a nawet kasze. Mój przepis łączy w sobie smak, pieczarek, kurczaka, cukinii i oczywiście patisona:)
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- patison: 3 sztuki
- pieczarki: 8 sztuk
- pierś z kurczaka - ugotowana: 1 sztuka
- cukinia młoda zielona: 0.5 sztuki
- cebula mała: 1 sztuka
- bulion drobiowy z kostki: 0.5 litra
- ser żólty (plaster): 6 sztuk
- masło: 2 łyżki
- olej: 1 łyżka
- biały pieprz: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Nadziewane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony umyć, rozkroić na połowę i wydrążyć środek.
2.Gotowaną pierś z kurczaka, pół cukinii i pieczarki kroimy w drobna kostkę, cebulę siekamy i wszystko dusimy na oleju i maśle, kiedy pieczarki i cukinia będą już miękkie doprawiamy solą i pieprzem.
3.Patisony nadziewamy farszem i dusimy całość w bulionie pod przykryciem. Patisony można również wstawić do naczynia żaroodpornego. Bulion powinien sięgać do brzegu patisona, tak aby nie rozmoczyć farszu, kiedy patisony będą już miękkie, dekorujemy je paseczkami żółtego sera.
Komentarze