patisony nadziewane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ten przepis dostałam od swojej przyjaciółki smakuje wysmienicie, robie go kiedy zbliża sie sezon na grzyby

  • 15 min

Składniki:

  • 4 młode patisony
    25 dag kurek llub innych sezonowych grzybów
    łyżka masła
    czerwona lub żółta papryka
    8 różyczek brokułów
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku

Patisony nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Patisony umyć, osuszyć, wydrążyć. Wnętrza posypać solą i pieprzem.
    Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Poddusić na maśle (około 15 -20 minut
    Brokuły opłukać zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Cztery różyczki odłożyć, resztę pokroić.
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów wraz z pokrojonymi brokułami. Doprawić, dusić jeszcze kilka minut.
    Patisony odwrócić spodami do góry tak, by wyciekł z nich sok. Wypełnić nadzieniem, zapiekać około 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, przybrać odłożonymi brokułami.

Komentarze

Podobne przepisy