Nadziewane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W moim daniu chciałam pokazać jak nie tylko mięso można przygotować, by obiad był smaczny, ale też i ziemniaki. Sześć dużych ziemniaków skrobiemy i przecinamy je na pół. Z każdej połówki pozbywamy się łyżeczką małą środka można to zrobić także małym nożem. W między czasie przygotujemy sobie szybki farsz. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostki. Podsmażamy przyprawiamy magą i pieprzem. Drugą połowę nadzienia nie trzeba przygotowywać ponieważ użyjemy do tego gotowego serka puszystego w moim daniu znalazł się serek Tartare. Tak podsmażone pieczarki odkładamy na bok. Ziemniaki gotujemy w niewielkiej ilości wody tak aby zakrywała ziemniaki. Na pełnym palniku gotować około 15 można sprawdzić po 14 min wykałaczką czy ziemniak nie jest za twardy nie może też być zbyt ugotowany bo nie będzie można go wyciągnąć w całości. Po 15 min gotowania nasz ziemniak nadziewamy jedną połówkę pieczarkami podsmażonymi a drugą serkiem można je połączyć. Do naczynia układamy nasze ziemniaczki i polewamy górę pieczarkami które zostały nam z nadzienia. W piekarniku nagrzanym 200 C pieczemy przez 15 w temp. 180 C. Myślę, że połączenia serka topionego z pieczarkami jest fantastyczne i w ziemniaku smakuję świetnie. POLECAM i życzę Smacznego.
Komentarze