Najprostsze kluseczki śląskie ze smażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane wcześniej ziemniaczki (mogą być resztki z obiadu) przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy na jednolitą masę. Dzielimy ziemniaki na 4 części, jedną część odejmujemy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, następnie dorzucamy odebraną cześć ziemniaków i wyrabiamy jednolite ciasto. Tak najłatwiej dobierzemy proporcje. Z ciasta lepimy kulki i robimy w nich niewielkie dziurki. W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną wodą, oraz rozgrzewamy na patelni kawałek smalcu, na który następnie wrzucamy pokrojoną cebulkę. Rumienimy i doprawiamy solą do smaku. Kiedy woda się zagotuje - wrzucamy kluski na wrzątek i wyjmujemy kiedy zaczną wypływać. Tak ugotowane kluseczki wykładamy na talerz dziurką do wierzchu, opcjonalnie posypujemy pieprzem i polewamy smalczykiem z cebulą.
Porady
Do ciasta ziemniaczanego można dodawać rozmaitych przypraw lub ziół aby uzyskać ciekawe smaki.
Komentarze