Oryginalne i sycące danie. Ma na tyle ciekawy smak, że podaję je zarówno na uroczystą kolację, jak i obiad w gronie najbliższych.
Składniki:
Ciasto: po 1/2 szklanki mąki pszennej i gryczanej
● 1 jajko
● po 200 ml wody i mleka
● sól
● pieprz czarny mielony
● olej sojowy
Farsz: 2 duże pory
● 10 dag chudej szynki gotowanej
● 10 dag margaryny
● 100 ml śmietanki 30-proc.
● sok z 1 cytryny
● sól
● pieprz czarny mielony
● 1 puszka czerwonej fasoli
● 10 dag startego żółtego sera (gruyère lub cheddar)
Naleśniki angielskie z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy
i smażymy cienkie
naleśniki.
2.Pory kroimy w talarki,
podsmażamy na margarynie. Dodajemy sól, pieprz i sok
z cytryny, mieszamy. Dusimy
kilkanaście minut, wlewamy
śmietankę i odparowujemy
do zgęstnienia. Mieszamy
z szynką pokrojoną w paski
i odcedzoną fasolą.
3.Naleśniki smarujemy
farszem i posypujemy
serem. Zwijamy i układamy
w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym tłuszczem.
Posypujemy serem i wiórkami
masła. Zapiekamy.
Komentarze