Naleśniki bazyliowe z białym serkiem i grejpfrutem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Charakterystyczne w smaku, inne niż tradycyjne naleśniki na słodko!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (na 5-6 sztuk)

    Naleśniki:
    1 duże jajko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    1 szkl mleka
    1/2 szkl wody gazowanej
    duża garść świeżej bazylii
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    175 g mąki pszennej
    szczypta soli

    Biały serek:
    150 g kanapkowego białego serka
    150 g śmietany 18%
    50 g cukru pudru, przesianego

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    1 duży grejpfrut

Naleśniki bazyliowe z białym serkiem i grejpfrutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: Bazylię zalać gazowaną wodą, zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, krótko zmiksować do połączenia. Masę schłodzić w lodówce 10 minut.

    Po tym czasie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
  • 2. Biały serek: Składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce.

    Grejpfrut obrać ze skórki i błonek, rozdrobnić lub pozostawić w większych kawałkach.

    Naleśniki wysmarować białym serkiem, napełnić kawałkami grejpfruta. Podawać od razu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy