Naleśniki kokosowe z bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min

słodkie egzotyczne naleśniki na deser lub slodkie śniadanie

  • 30 min

Składniki:

  • naleśniki:
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ryżowej
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    1 szklanki mleka kokosowego
    1 jajko
    oliwa do smażenia

    farsz:
    4 banany
    60 gram masła
    1/3 szklanki cukru trzcinowego
    1/3 szklanki soku z limonki

Naleśniki kokosowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią.
    Obydwie mąki łączymy z cukrem , wiórkami kokosowymi , mlekiem oraz jajkiem. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki.

    Banany kroimy w ukośne talarki (około 1 cm) ,które obtaczamy w soku z limonki. Banany podsmażamy na patelni w rozpuszczonym maśle do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie banany posypujemy cukrem trzcinowym i lekko poruszamy patelnią aby cukier się rozpuścił. Dolewamy sok z limonki w którym obtaczaliśmy banany.

    Usmażone owoce układamy na naleśniku, który składamy na pół i polewamy sosem z patelni oraz posypujemy wiórkami kokosowymi . Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy