Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło z dowolnym farszem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki kukurydzianej
    -2 kopiate łyżki mąki pszennej
    -1 jajko
    - 1 szklanka mleka 3,2%
    -1 łyżka oleju
    -2 szczypty soli
    -woda mineralna ok. 1 szklanki ( tyle ile potrzebujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta naleśnikowego )
    - garść liści świeżego szpinaku

Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy składniki. 1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy , wsypujemy szpinak pokrojony w wąskie paseczki i odstawiamy całość na 30 minut .
  • Smażymy naleśniki. 2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem, smażymy naleśniki które wykładamy na odwrócony talerz do przestygnięcia .
  • Naleśniki smarujemy ulubionym serkiem. 3. Naleśniki smarujemy ulubionym serkiem twarogowym np. czosnkowym oraz dodajemy po kilka listków szpinaku .
  • Zwijamy naleśniki . 4. Naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy w skośne plastry .

Porady

Naleśniki można podawać z dowolnym farszem zarówno na słono jak i na słodko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy