Naleśniki maślane

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Naleśniki z tego przepisu są bardzo delikatne a za razem bardzo elastyczne .

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 i 1/2 szklanki ( 250 ml) mąki pszennej
    -1 szklanka mleka
    -1 szklanka zimnej wody
    -2 jajka
    -2 szczypty soli
    -1 łyżka rozpuszczonego masła

Naleśniki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki maślane . 1. Mąkę wsypujemy do miski , solimy i dodajemy wodę ,mleko , jajka i rozpuszczone masło . Wszystko razem dokładnie mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy do lodówki na pół godzinki.
  • Naleśniki maślane. 2. Rozgrzewamy patelnię . Ciasto na naleśniki wyciągamy z lodówki , mieszamy i nabieramy chochelką jednakową ilość ciasta aby za każdym razem usmażył się naleśnik takiej samej grubości . Usmażone naleśniki układamy na obróconym talerzu .
  • Naleśniki maślane . 3. Naleśniki zawijamy ruloniki lub składamy w trójkąty z dowolnym nadzieniem .

Porady

Moja propozycja to naleśnik posmarowany dżemem wiśniowym i posypany świeżymi malinami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy