Lubię chodzić do naleśnikarni, ale to danie smakuje lepiej niż w niejednej restauracji.
Składniki:
Składniki:
kilka kostek brykietu mrożonego szpinaku
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
połowa sera fety
2 ząbki czosnku
jajo
mąka
mleko
olej
przyprawa do gyrosa
ciemny sos sojowy
masło/margaryna do smażenia
Naleśniki shreka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy. Na 2 patelnię wrzucamy zamrożony szpinak, fetę i posiekany czosnek - podsmażamy na maśle lub margarynie,doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szpinak się rozmrozi mieszamy go z kurczakiem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie smażymy naleśniki: mleko, mąkę,jajko i olej miksujemy aż uzyskamy odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale rzadszą niż na gofry). Do naleśników ładujemy tyle szpinakowego farszu ile tylko się zmieści i zawijamy.
Komentarze