Naleśniki Suzette

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Naleśniki (u mnie bez cukru) nasiąknięte pysznym, pomarańczowo-maślanym sosem. U mnie w wersji bez alkoholu ale przy podgrzewaniu można delikatnie polać po wierzchu 1-2 łyżkami likieru pomarańczowego lub rumu i podpalić

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 naleśników:

    1 szklanka mleka
    2 duże jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki oleju

    pomarańczowy sos:
    1 szklanka soku se świeżych pomarańczy (z ok. 3 sztuk)
    3 zaokrąglone łyżki cukru
    40 g zimnego masła

Naleśniki suzette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. naleśniki:
    Do miski wlać mleko, dodać jajka, mąkę i olej, zmiksować. Ostawić na ok. 15 minut. Usmażyć ok 10 sztuk naleśników. Złożyć na 4 - w trójkąty.

    sos pomarańczowy:
    Na suchą patelnię cienko rozsypać cukier, podgrzewać na palniku (nie mieszając) do momentu aż cukier się rozpuści i delikatnie zrobi się jasno brązowy. Nie wolno dopuścić by cukier karmelizując się zrobił się ciemno brązowy. Wlać sok pomarańczowy, cukier się wtedy skrystalizuje ale po ponownym podgrzaniu znowu się rozpuści. Dodać pokrojone masło, wymieszać aż się rozpuści. W powstałym sosie zanurzyć złożone naleśniki tak by go wchłonęły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy