Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

0 (0 ocen)

Naleśniki z dodatkiem otrąb pszennych, z nadzieniem gruszkowym. Pyszny, szybki jesienny deser.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    350 ml mleka
    3/4 szkl wody gazowanej
    2 szkl mąki
    2 łyżki otrąb pszennych
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 łyżka oleju

    Nadzienie:
    5-6 gruszek
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu prawdziwego
    sok z jednej cytryny
    cynamon
    2-3 kostki czekolady

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Gruszki obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę lub według uznania.
  • 3. Na patelni rozgrzać masło i mieszając chwilę smażyć. Gdy masło będzie miało lekko złoty kolor, dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać i dodać gruszki. Gdy karmel zacznie gęstnieć dodać cynamon w ilości jakie lubimy. Mieszać delikatnie, żeby nie rozgnieść gruszek.
  • 4. Na usmażone naleśniki wykładać porcję nadzienia, składać trójkąty i ułożyć na talerzu. Po wierzchu polać pozostałym karmelem. Udekorować wiórkami czekolady lub podać z bitą śmietaną albo bez dodatków.

Komentarze

Podobne przepisy