Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym

0 (0 ocen)

Naleśniki są przepyszne, rozpływają się w ustach a podczas ich duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;)

Składniki:

  • Naleśniki:
    250ml mleka
    400ml wody
    2 jajka
    3 łyżki oleju
    300-400g mąki


    Dodatkowo:
    słoik powideł śliwkowych
    szkl śmietanki 30%
    2 łyżki cukru cynamonowego
    odrobina oleju do smażenia

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje.

Komentarze

Podobne przepisy