Naleśniki z rabarbarem.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybki sezonowy posiłek.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1 szklanka wody mineralnej ( może być zwykła)
    1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    5-6 lasek rabarbaru
    4-6 łyżek cukru
    3-4 krople soku z cytryny

Naleśniki z rabarbarem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki. 1. Mieszamy mikserem mleko ,mąkę ,wodę mineralną , jajka ,olej i szczyptę soli tak aby nie było grudek .Odstawiamy na pół godziny aby mąka napęczniała i smażymy naleśniki na suchej patelni .
  • Robimy konfiturę z rabarbaru . 2. Obieramy rabarbar i kroimy w 2 centymetrowe plastry . Wrzucamy na patelnię i dodajemy cukier oraz sok z cytryny . Smażymy do całkowitego rozpadnięcia się rabarbaru . W razie potrzeby można dodać trochę wody . Doprawić do smaku w razie potrzeby cukrem .
  • Zwijamy naleśniki . 3. Gotową konfiturę nakładamy na naleśniki i zawijamy .

Porady

Można również złożyć naleśniki w trójkąty i obsmażyć na masełku .

Komentarze

Podobne przepisy