Naleśniki z ricottą i owocami

0 (0 ocen)

Naleśniki większość przygotowuje na oko mieszając mąkę z jajkiem i mlekiem. Polecam żebyście wypróbowali przepis wg Michela Roux. Zakochacie się i wrócicie do łączenia składników na czuja :)

Składniki:

  • (na około 15 sztuk)
    125 g mąki pszennej
    15 g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    325 ml mleka
    100 ml śmietany kremówki 30%
    nadzienie:
    200g serka riccotta
    cukier do smaku
    skórka otarta z 1 cytryny
    świeże owoce

Naleśniki z ricottą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

    Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika.

    Nadzienie:
    Serek ricotta łączymy z skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku.
    Naleśniki serwujemy z dodatkiem serka i duża ilością świeżych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy