Każdy lubi naleśniki. Te są tradycyjne jednak ten sos czyni je innymi.
2 godz.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
ok 0,75 l mleka
ok 2 szklanki mąki
szczypta soli
jajo
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
masło do odsmażenia naleśników
Nadzienie serowe :
kostka sera białego
żółtko
ok 5 łyżek cukru brązowego (może być biały)
łyżka śmietany
łyżka cukru z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
0.5 opakowania cukru waniliowego
Sos malinowy:
1 kg malin
1 szklanka brązowego cukru (może być biały)
starta skórka z cytryny
Naleśniki z serem z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dosypać mąki. Smażyć naleśniki
2. Do drugiej miski w kruszyć ser. Dodać resztę składników. Widelcem lub łyżką ucierać na gładką masę.
3. Na płytkie naczynie żaroodporne wysypać umyte i osuszone maliny. Posypać je cukrem i startą skórką z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 min.
4. Posmarować pół naleśnika serem i złożyć w trójkąt. Odsmażyć na maśle , ułożyć na talerzu i polać je sosem z piekarnika. Smacznego.
Porady
Sos można wykorzystać do placuszków omletów racuszków itp.
Komentarze