Zapraszam na bardzo pyszne naleśniki ze śmietanką i orzechami. Polecam na słodki obiad lub deser.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto :
0,5 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka z dużym czubkiem mąki
1 łyżka oleju
duża szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
Na masę :
200 mililitra śmietanki 30%
1 opakowanie śmietan - fix
1 duża garść orzechów włoskich - bez skorupek
Naleśniki ze śmietanką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i miksujemy. Odstawiamy na 30 minut.
W międzyczasie orzechy włoskie kroimy ostrym nożem na małe kawałki.
Schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy śmietan- fix i miksujemy na sztywno, wstawiamy do lodówki.
Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Każdy naleśnik smarujemy ubitą śmietanką i posypujemy orzechami, zwijamy i przekładamy na talerz.
Komentarze