Delikatne i lekkie naleśniczki z domową bitą śmietanką
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
łyżka oleju
szczypta soli
pół szklanki mąki (ilość w zależności od gęstosci ciasta)
śmietanka 30 %
cukier - ilość zależna od naszych upodobań
odrobina startej laski wanilii
tabliczka czekolady mlecznej bądź kakao
Czekoladowe naleśniki ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól przesiewamy, dodajemy jajko, mleko, wodę i olej. Miksujemy na naleśnikową masę, rozpuszczając w tym czasie czekoladę (zostawiając parę kawałków). Można zamiast czekolady dodać kakao.
Masę smażymy na leciutko posmarowanej olejem patelni jak zwykłe naleśniki
2.Na wysokich obrotach miksujemy na sztywno śmietankę z dodanym cukrem i wkruszoną laską wanilii.
3.Usmażone naleśniki smarujemy cienko śmietanką w środku, składamy na pół, na wierzchu układamy odrobinę śmietany i posypujemy startą na tarce pozostałą czekoladą bądź cukrem pudrem :)
Porady
Do naleśników można oczywiscie dodać nutelle, dżem, owocki - wszystko co chcecie )
Komentarze