Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Naleśniki z twarogiem czosnkowym i świeżym szpinakiem, pomysł na obiad lub kolację. Dla wielbicieli czosnku - można go dodać odrobinę również do szpinaku.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe:
    ok 1 szklanki mąki,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    1 duże jajko,
    ok 1,5 szklanki mleka,
    2 łyżki oleju.


    na farsz:
    250 g twarogu białego półtłustego,
    4 duże ząbki czosnku,
    sól, pieprz,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    pęczek świeżego szpinaku,
    łyżka masła

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw mokre, a następnie dodajemy stopniowo suche. Możemy użyć miksera, albo trzepaczki.
    Odstawiamy na 10 minut.
    Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor.

    Do sera dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Szpinak dokładnie myjemy.
    Podsmażamy przez 5 minut na maśle na małym ogniu pod przykryciem.
    Możemy dodać również 1-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego albo startego na tartce.
  • Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 2. Na naleśnika nakładamy po 2 łyżki sera i szpinak. Składamy tak jak lubimy - w rulon lub kopertę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy