Naleśniki ze szpinakiem z nutą czosnku.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wersja dla tych, którzy szpinaku nie lubią

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1/2 litra mleka
    1/2 kg mąki
    2 jaja
    proszek do pieczenia


    NADZIENIE:
    szpinak;
    łyżka masła
    jajko
    łyżka śmietany
    4-6 ząbków czosnku

    SOS CZOSNKOWY:
    100ml majonezu
    100ml jogurtu naturalnego
    główka czosnku

Naleśniki ze szpinakiem z nutą czosnku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos czosnkowy 1. Majonez, jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z mąką, jajami, proszkiem do pieczenia na jednolitą masę, Lekko solimy.
    Smażymy naleśniki.
  • 3. Na patelni lub w niedużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy szpinak, solimy. szpinak podsmaża się na małym ogniu około 15 minut.
    Jajko mieszamy ze śmietaną, wlewamy na patelnie, mieszamy. Wyciskamy czosnek (ilość ząbków wedle uznania i smaku). Mieszamy. Smażymy jeszcze około 2 minut.
  • 4. usmażone naleśniki smarujemy masą szpinakową i polewamy sosem czosnkowym.

Porady

Jeśli szpinak jest za rzadki, to można podsypać mąką i smażyć przez około 3-5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy