Naleśnikowe zawijaski

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gdy zostaną mielone można je wykorzystać do farszu.

  • 40 min

Składniki:

  • Na naleśniki

    jajka 2 sztuki
    mleko 1 szklanka
    woda 1/2 szklanki
    mąka
    sól

    Na farsz

    jajka 4 sztuki
    kotlety mielone 5 sztuk
    pieczarki ok. 12 sztuk
    natka pietruszki 1/2 pęczka
    sól
    pieprz

    Do smażenia

    olej


Naleśnikowe zawijaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować jajka z mlekiem, wodą i mąką. Mąki dodać tyle by powstało ciasto o konsystencji lekko kwaśnej śmietany. Posolić.
    Smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni.

    Kotlety rozgnieść albo przekręcić przez maszynkę do mięsa. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry i przesmażyć na oleju. Przesmażone pieczarki przestudzić i dodać do przemielonych kotletów. Trzy jajka usmażyć i dodać do pozostałych składników. Pietruszkę opłukać, pokroić i dodać do farszu. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

    Przygotowanym farszem smarować każdy naleśnik, zwinąć w roladkę i przekroić na dwie albo trzy części. Panierować w roztrzepanym jajku z łyżką wody, w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy