" Naleśnikowy piętrowiec "

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne i sycące danie w sam raz na letni obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 naleśniki
    ćwierć główki kapusty
    4 papryki żółte
    ok. 30 dag mięsa mielonego
    ok. 15 dag sera żółtego
    cebula
    jajko
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól
    pieprz

" naleśnikowy piętrowiec " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Naleśnikowy piętrowiec" 1. Kapustę poszatkować.
    Chwilkę obgotować.
    Odcedzić.

    Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
    Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
    Dusić razem ok. 10 minut.

    Dodać kapustę i dusić jeszcze ok. 5 minut, mieszając , by nie doprowadzić do przypalenia.

    Doprawić solą , pieprzem
    ( ja dodałam jeszcze kostkę rosołową ).
    Odstawić do ostygnięcia.

    Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami.
    Podsmażać ( podlewając wodą lub bulionem ) przez ok. 10 minut.

    Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gęstej śmietany.
    Doprawić solą i pieprzem
    ( + ew. oregano ).

    Naczynie żaroodporne natłuścić.

    Na spodzie ułożyć naleśnik.

    Posmarować ( dokładnie , ale nie grubo ) sosem.

    Ułożyć warstwę mięsa mielonego.

    Przykryć warstwą warzyw.

    Posypać startym serem żółtym.

    Czynność powtórzyć
    ( - naleśnik
    - sos
    - mięso
    - warzywa
    - ser )

    I tak do wyczerpania składników.

    Wierzch polać sosem.

    Posypać serem.

    Zapiekać w 180C przez ok. 30 minut.

    Podawać gorące!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy