Piętrowiec

0 (0 ocen)

Zrobiłam na urodziny siostry.

Składniki:

  • NA 1 BISZKOPT
    6 jajek
    lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Na 2 BISZKOPTY przygotuj 2 razy tyle składników

    MASA ŚMIETANOWA:
    1 litr śmietany kremówki 30 lub 36%( lub gotowa masa śmietankowa w proszku)
    6 łyżek cukru pudru
    3 płaskie łyżki żelatyny
    DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
    3 łyżki wódki, łyżeczka kwasku cytrynowego, woda
    Pół kg truskawek
    Szklanka wiórków kokosowych

Piętrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką . Piec ok 40 min. w prostokątnej blaszce. Upiec tak dwa biszkopty.
    Ostudzić, przekroić na pół oba. Powstanie 4 placki.
    Nasączamy je sokiem z cytryny , wódki, wody.
    MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Smarować biszkopty , układać truskawki.
    Posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Truskawek możemy użyć np z kompotu lub mrożonych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy