NA 1 BISZKOPT
6 jajek
lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na 2 BISZKOPTY przygotuj 2 razy tyle składników
MASA ŚMIETANOWA:
1 litr śmietany kremówki 30 lub 36%( lub gotowa masa śmietankowa w proszku)
6 łyżek cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
3 łyżki wódki, łyżeczka kwasku cytrynowego, woda
Pół kg truskawek
Szklanka wiórków kokosowych
1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką . Piec ok 40 min. w prostokątnej blaszce. Upiec tak dwa biszkopty.
Ostudzić, przekroić na pół oba. Powstanie 4 placki.
Nasączamy je sokiem z cytryny , wódki, wody.
MASA: Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Smarować biszkopty , układać truskawki.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze