Nalewka jeżynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Nalewka z jeżyn mogę polecić szczególnie osobom mającym problemy z krążeniem, ponieważ swoim działaniem zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 kg jeżyn ,
    1, 5 kg cukru,
    1, 2 l spirytusu,

Nalewka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny myjemy, suche owoce układamy w słoikach posypując cukrem. Układając należy delikatnie przyduszać, aby puszczały sok. Tak przygotowane owoce trzymamy ok 2- 3 dni w słoikach .
  • 2. Gdy zbierze się sok zalewamy wszystko spirytusem. Trzymamy tydzień. Po tym czasie oddzielamy owoce od alkoholu. Filtrujemy dokładnie aby nie pozostały w nalewce pestki, to ważne aby robić to starannie przepuszczając przez bardzo drobne sitko.
  • 3. Gdy powstały płyn jest już czysty, pozbawiony wszelkich pestek i owoców , przelewamy do buteleczek. Najlepszy smak nalewka osiąga po kilku miesiącach leżakowania.

Porady

Dodatkiem sprawiającym, że nalewka będzie miała troszkę wyraźniejszy smak i aromat są goździki, których należy używać z umiarem. Ja na taką porcję dorzucam 2 goździki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy