Napoleońskie szaszłyki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Te warzywne szaszłyki smakują naprawdę wyśmienicie i są bardzo proste do przygotowania. Swoimi kolorami przyciągną wzrok nie tylko wegetarian. Można je podawać z pieczywem lub do mięs.

Składniki:

  • ● mała cukinia
    ● mały bakłażan
    ● 1/2 zielonej papryki
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● kilkanaście małych pieczarek
    ● kilka pomidorów koktajlowych
    ● 5 łyżek oliwy z oliwek
    ● sól, pieprz
    ● oregano
    ● ząbek czosnku
    ● bazylia do dekoracji

Napoleońskie szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleońskie szaszłyki 1. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię
    i bakłażana kroimy w niezbyt
    grube plastry. Z papryk usuwamy
    gniazda nasienne, a miąższ
    kroimy w duże kawałki. Pomidory
    myjemy.
  • 2. Bakłażana i cukinię nabijamy
    na patyki do szaszłyków na
    przemian z pieczarkami, paprykami
    i pomidorami. Czosnek
    obieramy i przeciskamy przez
    praskę. Dokładnie mieszamy
    z oliwą, solą, pieprzem i oregano.
    Smarujemy szaszłyki.
  • 3. Szaszłyki układamy na aluminiowych
    tackach. Pieczemy
    ok. 15 minut na rozgrzanym grillu,
    często obracając. Dekorujemy
    bazylią.

Porady

● Aby podczas pieczenia patyki do szaszłyków się nie przypalały, należy je wcześniej namoczyć w wodzie. ● Każdą porcję można podać na liściu sałaty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy