Paszteciki napoleońskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.

Składniki:

  • ● 2 op. ciasta francuskiego
    ● jajko
    ● warzywa z rosołu (bez kapusty)
    ● 1 kg mięsa z rosołu (po 1/2 kg wołowiny i mięsa z kurczaka)
    ● łyżka oleju
    ● przyprawy: kminek, sól, pieprz, imbir, przyprawa uniwersalna, bazylia, majeranek

Paszteciki napoleońskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy farsz: mięso kroimy
    w kawałki i przepuszczamy z warzywami przez maszynkę.
    Smażymy na rozgrzanym oleju
    ok. 10 minut. Doprawiamy
    kminkiem, pieprzem, imbirem,
    przyprawa uniwersalna, solą, bazylią i majerankiem.
    Mieszamy.
  • Paszteciki napoleońskie 2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy
    na grubość ok.
    3 mm i kroimy w prostokąty
    o wym. 7x10 cm. Połowę odkładamy.
    Pośrodku pozostałych
    nakładamy farsz. Przykrywamy
    resztą prostokątów.
    Boki sklejamy. Wierzch smarujemy
    rozkłóconym jajkiem.
  • 3. Paszteciki układamy na
    blasze wyłożonej papierem do
    pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze
    200 °C.

Porady

Można je faszerować także mięsem i kiszoną kapustą. Podajemy do czerwonego barszczu.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy