Jest to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.
Składniki:
● 2 op. ciasta francuskiego
● jajko
● warzywa z rosołu (bez kapusty)
● 1 kg mięsa z rosołu (po 1/2 kg wołowiny i mięsa z kurczaka)
● łyżka oleju
● przyprawy: kminek, sól, pieprz, imbir, przyprawa uniwersalna, bazylia, majeranek
Paszteciki napoleońskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy farsz: mięso kroimy
w kawałki i przepuszczamy z warzywami przez maszynkę.
Smażymy na rozgrzanym oleju
ok. 10 minut. Doprawiamy
kminkiem, pieprzem, imbirem,
przyprawa uniwersalna, solą, bazylią i majerankiem.
Mieszamy.
2.Ciasto francuskie rozwałkowujemy
na grubość ok.
3 mm i kroimy w prostokąty
o wym. 7x10 cm. Połowę odkładamy.
Pośrodku pozostałych
nakładamy farsz. Przykrywamy
resztą prostokątów.
Boki sklejamy. Wierzch smarujemy
rozkłóconym jajkiem.
3.Paszteciki układamy na
blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze
200 °C.
Porady
Można je faszerować także mięsem i kiszoną kapustą. Podajemy do czerwonego barszczu.
Komentarze