Obłoczek z galaretką agrestową

0 (0 ocen)

Pomysł na wykorzystanie pozostałych białek

Składniki:

  • 4 białka
    ½ szklanki cukru
    2 galaretki agrestowe
    ½ łyżeczki żelatyny

    Blaszka: 32x20 cm

Obłoczek z galaretką agrestową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczamy 1 galaretkę z żelatyną. Odstawiamy do delikatnego stężenia.
    W płaskim pojemniku rozpuszczamy 1i 1/2 szklanki wody z druga galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pierwszą delikatnie stężałą galaretkę. Drugą galaretkę kroimy w kosteczkę. Białka mieszamy z pokrojoną galaretką i wylewamy na blaszkę. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Do białek można dodać szczyptę soli, wtedy łatwiej się ubijają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy