"Odmieniona" pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zmodyfikowana wersja pieczarkowej dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy i lubią poeksperymentować.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średniej wielkości brązowych pieczarek
    Duża kalarepa
    30 dag białej kapusty
    5 dużych ziemniaków
    Duża cebula
    Masło
    100 g śmietany 18%
    Łyżka mąki
    Sól, pieprz

"odmieniona" pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i szkolimy na maśle. Kapustę i kalarepę drobno szatkujemy, ziemniaki kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Dodajemy do cebuli i razem smażymy na maśle przez kilka minut.
  • 2. Warzywa zalewamy litrem gorącej wody i gotujemy 25 minut.
  • 3. Łyżkę mąki rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną przestudzonej zupy. Dodajemy do pieczarkowej i gotujemy do ponownego zawrzenia.

Porady

Dla większych głodomorów polecam podać zupę z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy