Zmodyfikowana wersja pieczarkowej dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy i lubią poeksperymentować.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6 średniej wielkości brązowych pieczarek
Duża kalarepa
30 dag białej kapusty
5 dużych ziemniaków
Duża cebula
Masło
100 g śmietany 18%
Łyżka mąki
Sól, pieprz
"odmieniona" pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy i szkolimy na maśle. Kapustę i kalarepę drobno szatkujemy, ziemniaki kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Dodajemy do cebuli i razem smażymy na maśle przez kilka minut.
2.Warzywa zalewamy litrem gorącej wody i gotujemy 25 minut.
3.Łyżkę mąki rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną przestudzonej zupy. Dodajemy do pieczarkowej i gotujemy do ponownego zawrzenia.
Porady
Dla większych głodomorów polecam podać zupę z makaronem.
Komentarze