Ogniste skrzydełka

0 (0 ocen)

Pikantne skrzydełka w sosie miodowym

Składniki:

  • Na 6 porcji :
    12 skrzydełek
    2 łyżki miodu
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki śliwowicy (można pominąć)
    1 szklanka rosołu
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oleju
    kawałek świeżego imbiru (4-5 cm)
    2 łyżki mąki

    Marynata :
    2 łyżki oleju
    2 łyżki keczupu pikantnego
    torebka przyprawy do kurczaka
    po pół łyżeczki papryki słodkiej, chili
    po 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego i pieprzu
    płaska łyżeczka soli

    Dodatkowo :
    wok lub duża głęboka patelnia z przykrywką

Ogniste skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy, odcinamy końcówki.
    Wkładamy na 10 minut do wrzątku.
    Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Składniki na marynatę mieszamy i wkładamy do niej skrzydełka na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
  • 3. W woku rozgrzewamy olej , dodajemy łyżkę cukru, a gdy zbrązowieje wkładamy skrzydełka obtoczone w mące.
    Dodajemy imbir starty na grubych oczkach i sos sojowy, smażymy 8-10 minut, od czasu do czasu mieszamy i odwracamy skrzydełka.
  • 4. Dolewamy rosół, śliwowicę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15-20 minut.
    Potem dodajemy miód i dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
    Na koniec możemy doprawić solą jeśli trzeba.
    Podajemy z ryżem i surówką.

Porady

Zamiast śliwowicy możemy dać pół szklaneczki białego wina.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy