Marynata :
2 łyżki oleju
2 łyżki keczupu pikantnego
torebka przyprawy do kurczaka
po pół łyżeczki papryki słodkiej, chili
po 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego i pieprzu
płaska łyżeczka soli
Dodatkowo :
wok lub duża głęboka patelnia z przykrywką
Ogniste skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy, odcinamy końcówki.
Wkładamy na 10 minut do wrzątku.
Wyjmujemy i studzimy.
2.Składniki na marynatę mieszamy i wkładamy do niej skrzydełka na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
3.W woku rozgrzewamy olej , dodajemy łyżkę cukru, a gdy zbrązowieje wkładamy skrzydełka obtoczone w mące.
Dodajemy imbir starty na grubych oczkach i sos sojowy, smażymy 8-10 minut, od czasu do czasu mieszamy i odwracamy skrzydełka.
4.Dolewamy rosół, śliwowicę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15-20 minut.
Potem dodajemy miód i dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
Na koniec możemy doprawić solą jeśli trzeba.
Podajemy z ryżem i surówką.
Porady
Zamiast śliwowicy możemy dać pół szklaneczki białego wina.
Komentarze