Ogórki kwaszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ogórki umyć.
do słoika wkładamy: 1/2 koszyczka kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 ziarnko ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu. następnie ścisło układamy ogórki po czym zalewamy wodą z solą.
ja zalewam gorącą wodą z solą.
wytrzyj gwint i zakręć szczelnie nową pokrywką. odstawiamy do ukwaszenia.
podczas procesu kwaszenia słoiki czasem kipią cieknął więc powinniśmy do momentu ukwaszenia trzymać je w miednicach albo innych pojemnikach łatwych do czyszczenia
Porady
wiem że niektórzy dodają jeszcze bazylie ale to już kwestia gustu. ja dodaję standardowe zioła w dużej ilości.
zalewanie gorącą wodą przyspieszają ukwaszanie i pozwalają ogórkom zachować twardość
Komentarze