ogórki kwaszone

0 (0 ocen)

to jeden z przetworów w mojej spiżarce

Składniki:

  • koper
    chrzan
    czosnek
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie

    na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli

    ogórki

Ogórki kwaszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki umyć.

    do słoika wkładamy: 1/2 koszyczka kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 ziarnko ziela angielskiego, 5-6 ziaren pieprzu. następnie ścisło układamy ogórki po czym zalewamy wodą z solą.

    ja zalewam gorącą wodą z solą.

    wytrzyj gwint i zakręć szczelnie nową pokrywką. odstawiamy do ukwaszenia.
    podczas procesu kwaszenia słoiki czasem kipią cieknął więc powinniśmy do momentu ukwaszenia trzymać je w miednicach albo innych pojemnikach łatwych do czyszczenia

Porady

wiem że niektórzy dodają jeszcze bazylie ale to już kwestia gustu. ja dodaję standardowe zioła w dużej ilości. zalewanie gorącą wodą przyspieszają ukwaszanie i pozwalają ogórkom zachować twardość

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy