Ogórki małosolne wczesnowiosenne

5 (1 ocen)

Takie pierwsze zrobione wiosną są najlepsze, bo upragnione i smakiem zapowiadające rychłe lato :)

Składniki:

  • ok. 1,30 kg małych ogórków gruntowych
    1 cała mniejsza główka polskiego czosnku
    garść suszonych baldachów kopru
    kilka liści z drzewa wiśni lub krzaka porzeczki
    liść lub kawałek korzenia chrzanu
    1,5 łyżki soli rozpuszczonej w 1,5 litra przegotowanej gorącej wody

Ogórki małosolne wczesnowiosenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1knw5w3 1. Warunkiem dobrych, wczesnych ogorków małosolnych jest posiadanie ususzonego w poprzednim sezonie kopru do kiszenia, do czego bardzo namawiam, bo praca przy tym mała, a zaprocentuje później smakiem :)
  • image-0icpl2m 2. Ogórki umyć, obciąć końcówki (szybciej bedą gotowe), ułożyć w szklanym słoju czy misce na przemian z koprem, pociętym czosnkiem i liśćmi.
  • image-033gmn0 3. Zalać gorącą solanką.
  • image-28v3w4g 4. Obciążyć i docisnąć talerzykiem.
    Tak zrobione ogórki są już dobre na drugi dzień.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy