Takie pierwsze zrobione wiosną są najlepsze, bo upragnione i smakiem zapowiadające rychłe lato :)
Składniki:
ok. 1,30 kg małych ogórków gruntowych
1 cała mniejsza główka polskiego czosnku
garść suszonych baldachów kopru
kilka liści z drzewa wiśni lub krzaka porzeczki
liść lub kawałek korzenia chrzanu
1,5 łyżki soli rozpuszczonej w 1,5 litra przegotowanej gorącej wody
Ogórki małosolne wczesnowiosenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warunkiem dobrych, wczesnych ogorków małosolnych jest posiadanie ususzonego w poprzednim sezonie kopru do kiszenia, do czego bardzo namawiam, bo praca przy tym mała, a zaprocentuje później smakiem :)
2.Ogórki umyć, obciąć końcówki (szybciej bedą gotowe), ułożyć w szklanym słoju czy misce na przemian z koprem, pociętym czosnkiem i liśćmi.
3.Zalać gorącą solanką.
4.Obciążyć i docisnąć talerzykiem.
Tak zrobione ogórki są już dobre na drugi dzień.
Komentarze