Ogórki małosolne wczesnowiosenne z papryką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Takie właśnie są najlepsze, zapowiadają bogactwo wiosennych zapachów i smaków. Jak tylko pokazują się małe ogóreczki gruntowe, marzę tylko o zrobieniu małosolnych, w tym roku po raz pierwszy dodałam do nich paprykę słodką, kto lubi na ostro może dodać papryczkę chili. Pychota!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych małych
    1 główka młodego czosnku
    pęczek kopru zielonego + łyżeczka nasion kopru (w torebkach do siania
    kilka kawałków dowolnej papryki
    1 łyżka soli na 1 litr wody

Ogórki małosolne wczesnowiosenne z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki opłukać, ułożyć dość ciasno w naczyniu, dodać pokrojoną paprykę i czosnek, obłożyć koperkiem, wsypać ziarenka i zalać osoloną zimną wodą.

Porady

Zalanie zimną wodą nie powoduje szybkiego kiszenia i ogórki przez wiele dni są jako małosolne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy