Omlet chlebowy z boczkiem i serem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Niesamowicie smaczny na śniadanie,kolację lub przekąskę.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 małe kromki chleba
    3 jajka
    100 g wędzonego boczku
    50 ml mleka
    50 g sera żółtego
    pęczek posiekanego szczypiorku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

Omlet chlebowy z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojony boczek usmażyć na suchej patelni.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Jajka roztrzepać,dodać mleko,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
    Kromki chleba obtoczyć z obu stron w masie jajecznej.
  • 2. Na patelni 26 cm rozgrzać masło,włożyć obtoczone kromki i smażyć chwilkę,wlać pozostałą masę jajeczną,przykryć i smażyć,aż jajka się zetną.
    Podsmażony omlet ostrożnie odwrócić na drugą stronę,rozłożyć boczek,posypać szczypiorkiem i startym serem.
    Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu do momentu,aż ser się stopi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy