Omlet z salami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam omlety zarówno na słodko i ostro. Ten jest właściwie uniwersalny-pasuje na śniadanie, obiad, czy kolację!! Syci i smakuje!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 110g makaronu Tagliatella,
    • 5 dag sera mozzarella,
    • 2 jajka,
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • 3 plasterki salami
    Składniki robocze:
    • Świeżo mielona sól ziołowa,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Tłuszcz do smażenia ( u mnie masło)
    Do dekoracji:
    • Świeże listki bazylii

Omlet z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany makaron 1. Odważamy makron.
  • ugotowany makron 2. Następnie gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Ugotowany dokładnie odsączamy z wody.
  • doprawianie jajek 3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Jajka wybijamy do miski. Doprawiamy je do smaku i miksujemy.
  • dodanie makaronu do jajek 4. Do zmiksowanych dokładamy wcześniej przygotowany makaron.
  • wylany na patelnie omlet 5. Całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na rozgrzany tłuszcz.
  • układanie salami 6. W trakcie gdy spodnia część omletu się ścina na górnej układamy pokrojone plasterki salami.
  • omlet zsunięty na blaszke 7. Gdy spód jest gotowy całość zsuwamy na blaszkę i na około 5 minut wkładamy do piekarnika (180˚C). Na koniec całość posypujemy serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Podajemy z pokrojonymi listami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy