Omlet ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szparagi są wyśmienite, ale w omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 4 jajka
    • sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku
    • pęczek szparagów zielonych
    • kilka pomidorków koktajlowych

Omlet ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą pośrodku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien.
    • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić.
    • Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką.
    • Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy.
    • Gdy wierzch omletu prawie się zetnie, na jednej połowie położyć połowę szparagów i złożyć omlet na pół.
    • Tak samo usmażyć drugi omlet.
    • Na patelni przysmażyć pomidorki przekrojone na połowę i podawać z omletem i zieleniną.

Komentarze

Podobne przepisy