Szparagi są wyśmienite, ale w omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie.
20 min
Składniki:
• 4 jajka
• sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku
• pęczek szparagów zielonych
• kilka pomidorków koktajlowych
Omlet ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą pośrodku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien.
• Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić.
• Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką.
• Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy.
• Gdy wierzch omletu prawie się zetnie, na jednej połowie położyć połowę szparagów i złożyć omlet na pół.
• Tak samo usmażyć drugi omlet.
• Na patelni przysmażyć pomidorki przekrojone na połowę i podawać z omletem i zieleniną.
Komentarze