Oponki serowo-makowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie , pulchne i smaczne. Serowe z makiem -przepyszne!! Błyskawiczne :)

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dkg mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 10 dkg cukru
    - 20 dkg twarogu
    - 8 łyżek oleju
    - 8 łyżek mleka
    2 łyzki suchego maku
    - cukier puder
    - tłuszcz do smażenia - litr oleju

Oponki serowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj ser, cukier, mleko i olej oraz mak.
    Ciasto zagnieć. Rozwałkuj niezbyt cienko około 1 cm grubości .
    Szklanką powykrawaj duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone kładź na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Oponki makowo-serowe posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy