Serowo - pomarańczowe oponki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Puszyste i smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    250 g twarogu
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 żółtka
    100 g gęstej śmietany 12%
    2 łyżki skórki pomarańczowej
    kostka smalcu
    cukier puder do potrzepania

Serowo - pomarańczowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, skórkę, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
    Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
    Rozgrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy