W moim domu rzadko się kupuje pieczywo, przeważnie piekę sama. Tym razem upiekłam orkiszowe bułeczki ziarnami sezamu, wyszły mięciutkie i smaczne. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe i posmarowane tylko masłem.
Orkiszowe bułeczki z ziarnami sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z niewielkiej ilości mąki, drożdży, cukru i wody robimy zaczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, ziarna sezamu, zaczyn oraz pozostałą wodę, wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze