Orkiszowe bułeczki z ziarnami sezamu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

W moim domu rzadko się kupuje pieczywo, przeważnie piekę sama. Tym razem upiekłam orkiszowe bułeczki ziarnami sezamu, wyszły mięciutkie i smaczne. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe i posmarowane tylko masłem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki orkiszowej
    300 ml. letniej wody
    25 gram świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki sezamy
    Dodatkowo:
    1 jajko
    2 łyżki czarnego sezamu
    2 łyżki sezamu
    Papier do pieczenia
    Mąka do podsypania

Orkiszowe bułeczki z ziarnami sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z niewielkiej ilości mąki, drożdży, cukru i wody robimy zaczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, ziarna sezamu, zaczyn oraz pozostałą wodę, wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy