Osiemnastkowy tort Kasi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od kuzynki , po raz pierwszy wypróbowałam go na urodzinach. Goście byli zauroczeni smakiem. Na pewno przez najbliższy rok ten tort będzie na każdej imprezie w Naszej rodzinie ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek
    8 łyżek mąki tortowej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    MASA I :
    3 czekolady gorzkie
    2 opakowania śmietan fix-u
    0,5 l śmietany 30%
    3 łyżeczki kakao
    MASA II :
    0,8 ; śmietany 30%
    3 opakowania śmietan fix-u

Osiemnastkowy tort kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt : Białka ubijamy , dodając cukier i żółtka. Mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wlewamy do tortownicy , pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    2. MASA I : 3 gorzkie czekolady rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 30% razem z 2 opakowaniami śmietan fix-u. Jeśli roztopione czekolady ostygły dodajemy je do ubitej śmietany ciągle mieszając mikserem , na koniec wrzucamy 3 łyżeczki kakao.
    3. MASA II : Ubijamy śmietanę 30% razem z 3 opakowaniami śmietan fix-u.
    4 . Biszkopty przekładamy masą czekoladową i śmietankową.

Porady

Tort najlepiej smakuje jeśli polejemy go polewą czekoladową i ozdobimy migdałami ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy