Ostra karkóweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy przyprawą do karkówek i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Następnie smażymy z obu stron tak aby się ładnie zarumieniła.
Przekładamy do garnka lub wyższej patelni i zalewamy piwem. Tusimy pod przykryciem koło 15 minut.
2.Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół plasterki, smażymy na oleju, do momentu aż odparują, pod koniec troszeczkę doprawiamy solą, pieprzem i slodką papryką.
3.Mięsko na moment wyjmujemy z patelni, do wywaru dodajemy podsmażone pieczarki, musztardę, wyciskamy czosnek, mąkę ze śmietanką łączymy w miseczce i zagęszczamy sos, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, spowrotem wkładamy nasze mięsko i jescze 5 minut trzymamy na wolnym ogniu.
4.Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami kurkumy około 10minut, następie wykładamy ja na wysmarwaną tłuszczem blaszece i posypujemy pieprzem. Pieczemy w piekarniku w tem 180-200* aż będą rumiane (około 15-20 minut)
Porady
Karkóweczke podajemy z kiszoną kapustą najlepiej ze szklaneczką zimnego piwa.
Komentarze