Ostra karkóweczka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Coś dla miłośników pikantnych smaków.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
    30 dag pieczarek
    500 ml ciemneego piwa
    opakowanie przyprawy do karkówki
    3 ząbki czosnku
    7 łyżeczek rosyjskiej musztardy (bardzo ostrej)
    2 łyżki mąki
    5 łyżek śmietany 12%
    sól, pieprz, słodka papryka
    ziemniaki
    kurkuma
    kapusta kiszona

Ostra karkóweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso podsmażamy na rumiano. 1. Mięso nacieramy przyprawą do karkówek i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Następnie smażymy z obu stron tak aby się ładnie zarumieniła.
    Przekładamy do garnka lub wyższej patelni i zalewamy piwem. Tusimy pod przykryciem koło 15 minut.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół plasterki, smażymy na oleju, do momentu aż odparują, pod koniec troszeczkę doprawiamy solą, pieprzem i slodką papryką.
  • Sos ma piękny kolor a piwo nadaje nutkę goryczy 3. Mięsko na moment wyjmujemy z patelni, do wywaru dodajemy podsmażone pieczarki, musztardę, wyciskamy czosnek, mąkę ze śmietanką łączymy w miseczce i zagęszczamy sos, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, spowrotem wkładamy nasze mięsko i jescze 5 minut trzymamy na wolnym ogniu.
  • 4. Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżeczkami kurkumy około 10minut, następie wykładamy ja na wysmarwaną tłuszczem blaszece i posypujemy pieprzem. Pieczemy w piekarniku w tem 180-200* aż będą rumiane (około 15-20 minut)

Porady

Karkóweczke podajemy z kiszoną kapustą najlepiej ze szklaneczką zimnego piwa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy